Een APK beurt voor relaties

september 24, 2009

(Dec 2007) Een paar kilometer buiten het dorp, dan linksaf een onverharde weg inslaan, voor het spoor scherp rechtsaf en schuin terug nog een kilometer over een andere zandweg… 28 koppels en een vijftal mannelijke koks in een natuurhuis – ‘in the middle of nowhere’.
In November zijn Jing en ik weer een keer betrokken geweest bij een huwelijksweekend van FamilyLife, een van de afdelingen van Agapè.
In de loop van onze 25-plus jaar samen hebben we er meerdere meegemaakt als deelnemers maar ook al een aantal keren meegedraaid in een organiserend team. Eerst in de Filippijnen en later ook hier in Nederland. En deelnemen is echt niet speciaal ‘voor mensen die problemen in hun huwelijksrelatie hebben’!!
Wij waren dit keer gesprekspartner voor 6 koppels waarvan de langstgetrouwden al 38 gelukkige jaren bij elkaar waren en het jongste stel nog maar een paar maanden…
Het waren christelijke echtparen, maar ook voor hen was het goed om (weer) eens even stil te staan bij wat God nu eigenlijk bedoelt heeft met dit idee van man-vrouw duo’s. En daar is zo’n weekendje uit ideaal voor. Even er helemaal uit, verzorgd worden en samen diepgaand praten over allerlei zaken die met liefde en huwelijk te maken hebben. Open zijn tegen elkaar en zo elkaar weer een beetje beter leren kennen.
Met natuurlijk als hoogtepunt van het weekend het ‘diner voor twee’. De avond waarop de conferentiezaal wordt ingericht als restaurant met een aparte tafel voor ieder echtpaar. En dan maar genieten van de heerlijke maaltijd die door de koks is klaargemaakt en door de kelners wordt geserveerd.
Goed, dat is dan de ervaring van de deelnemers. Voor ons als medewerkers is er een heleboel te doen natuurlijk. De leiding van het weekend lag bij een collega-echtpaar en verder was er nog een ander stel die meedraaiden als sprekers. Naast de gesprekken met de koppels en het voor hen beschikbaar zijn, hielpen wij mee met het klaarmaken van de zaal, het bedienen van de geluids- en videoapparatuur en allerlei andere hand- en spandiensten. Maar zo tussen de bedrijven door konden Jing en ik er ook nog van genieten om even een lekkere wandeling te maken bijv.
Maar we hebben ook genoten ook van de reacties van de deelnemers die vaak weer naar huis gaan met nieuwe onderwerpen om samen mee bezig te zijn in de komende maanden.
En heel veel ook met nieuwe inzichten over hun relatie en hoe zij daar aan kunnen werken. Door te communiceren, door elkaar te accepteren en door met- en/of voor elkaar te bidden. Want ongeacht al onze goede bedoelingen, zonder Gods leiding is het toch erg moeilijk om oude patronen om te buigen. De ontwerper van ons mensen is toch altijd beter in staat om inzicht te geven in wat er precies nodig is in onze relaties.
En dat geldt natuurlijk voor al onze relaties. Of je nu getrouwd bent of niet, we hebben allemaal met andere mensen te maken en al die mensen zijn anders dan wijzelf…
We wensen jullie nog eens een geweldig goed begin van het komende jaar toe…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: