Op zendingsreis naar een bedevaartsroute

september 24, 2009

Deze zomer (2007) zijn we twee weken actief geweest in in Fuente del Peregrino (fontein van de pelgrims) een van de vele gasthuizen aan de bedevaartsroute ‘El Camino de Santiago’ – in Noord-west Spanje. Deze ‘herberg’  -overnachtingsplaats is eigendom van Agapè in Spanje en wordt gebruikt als ‘uitvals-basis’ om in contact te komen met de duizenden bedevaartgangers die deze route afleggen.
In de tijd dat wij er waren (en voor ons de belangrijkste reden) was er daar een vernieuwde Europese medewerkerstraining. Wij hebben daaraan meegeholpen als een soort van mentoren. Dit in het kader van onze deelname aan het Nederlandse Team Interne Toerusting van Agapè waar we in onze laatste nieuwsbrief over schreven.
Het was een heel enerverende tijd.
Met zo’n 40 deelnemers aan de training waren er altijd wel gesprekken te voeren of andere dingen te doen. Zoals al gezegd was de training ingebed in de context van het  actief bezig zijn met dienstbaar zijn aan de pelgrims die ‘langskwamen’. Onze hele ploeg was opgedeeld in diverse teams die allemaal een – steeds wisselende – dagtaak hadden. De ene dag keukendienst, de andere schoonmaken, weer een andere de hele dag klaarstaan om de pelgrims te helpen En dat waren er zo’n 500 per dag!!
Sommigen met hele groepen tegelijk op de fiets, anderen maar de meesten lopend met een grote of kleine rugzak op. En wij hadden schone toiletten, gratis koffie, thee en water beschikbaar en velen maakten daar blij gebruik van (op andere plaatsen moet er meestal voor alles betaald worden). De meeste lopers waren net een dag of twee onderweg omdat  ze de ‘verplichte’ minimale 100 km. lopen,  maar er waren ook anderen die al weken onderweg waren. We spraken meerdere Nederlanders die op de fiets vanuit Nederland waren gekomen en een vrouw die lopend vanuit Zwitserland kwam. Verder heel veel Italianen, Spanjaarden, Duitsers, mensen uit oost-europa en een enkeling vanuit de VS en Japan (speciaal voor deze bedevaartstocht overgekomen). Alhoewel het bij de meerderheid  voornamelijk om de fysieke uitdaging ging en het geestelijke aspect van geen of van weinig belang was, kwam dat bij ons natuurlijk vaak wel aan de orde. Zo kregen we door de simpele vraag naar de reden van hun deelname aan deze bedevaartstocht vaak heel goede gesprekken. Vaak kort waarbij we hen dan wat meegaven om te lezen, maar ook vaak langer en diepergaand. Vooral met de pelgrims die bleven eten en overnachten (maximaal 20 per dag en ook gratis) kwamen het geloof en het evangelie regelmatig aan de orde. En van verschillende pelgrims hoorden we dat deze geestelijke rustpauze het hoogtepunt van hun reis was.
Een voorbeeld… Op een dag kwamen er een  man van middelbare leeftijd en en jongen van ongeveer 14 jaar oud aan en vroegen of ze konden overnachten. Bij gesprekken bleek dat ze geen familie van elkaar waren maar dat de man de sociaal werker / begeleider van de jongen was. Ze waren deze tocht – vanaf het franse beginpunt van deze route – begonnen als een soort verplichte therapie voor de jongen. Later in de middag keek de jongen heel geboeid naar de film ‘Jesus’ die werd vertoond in de schuur van onze herberg. Ook woonden ze de gebedstijd bij en vertelde de jongen die avond iets over hun tocht. De volgende ochtend vroegen ze of ze nog een nacht konden blijven, wat normaal geen optie is… De jongen vroeg of hij de film nog een keer mocht zien omdat hij het gebed wilde bidden. Die hele dag was hij verder aan het helpen met onze activiteiten en de begeleider sprak uit dat hun verblijf een heel gezegende tijd was voor hen allebei.
Hoewel het geheel zowel lichamelijk en geestelijk erg vermoeiend was kijken we toch terug op een geweldige tijd. Vooral het mentor zijn voor de nieuwe medewerkers was erg bevredigend en we hopen hier ook via email en internet in de toekomst nog mee door te kunnen gaan.
Bedankt dat jullie achter ons en ons gezin staan in deze bediening en Nederland en daarbuiten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: