Crisis trip naar de Filippijnen

september 29, 2009

map typhoon smallDit afgelopen weekend werden we opgeschrikt door een bericht over een overstroming in Manilla.
Toen we op het internet achter dit nieuws aangingen bleek al gauw dat het behoorlijk ernstig was. De typhoon die door het noorden van de Filippijnen raasde heeft veel schade aangericht en in Manilla is de wijk waar Jing haar moeder woont heel hard geraakt. Die wijk ligt laag, vlak naast de rivier, en met de enorme hoeveel regen die er viel was een ramp niet te voorkomen; in ongeveer 6 uur rees het water in hun straat 3 meter. Even ter vergelijking: volgens een NOS verslaggever was dit meer dan er een aantal jaren geleden tijdens Cycloon Katrina viel in New Orleans!

Via het internet hoorden we al snel dat Jing haar moeder veilig was maar hoe meer details we horen, hoe meer we ons realiseren dat het kantje boord was. Haar moeder (80 jaar oud) en zwaar gehandicapte broer zijn met de helpers naar boven gevlucht en uiteindelijk door de buren gered. Ze zijn nu geëvacueerd en verblijven nu tijdelijk in een klein hotel.
Ondertussen is het water gezakt maar nu wordt de ravage pas goed zichtbaar. Voor diegenen van jullie die de social network site facebook kennen, kijk maar eens bij : http://www.facebook.com/album.php?page=1&aid=2025422&id=1112055320
Auto’s bovenop elkaar, dode dieren, allerlei rommel tot flinke hoogte opgehoopt. En overal modder, hele fijne, bruine rivier modder die overal in een aan zit.

prov appt

Ik geloof dat we hier gewoond hebben, 25 jaar geleden

Jing haar moeder is door het hele gebeuren behoorlijk getraumatiseerd en wil niet meer terug. Sowieso is het de vraag of en wanneer dat mogelijk zou zijn vanwege de ravage in en om het huis. Maar eerst heeft ze emotionele steun nodig.
We hebben nu gisteren / maandag overleg gehad op kantoor en samen besloten dat Jing en ik voor een aantal weken naar Manilla toegaan. We vertrekken Woensdag ochtend en komen rond het einde van de maand terug (ik op 22 okt. en Jing 2 nov.). Zondag komt dan Jing haar broer ook nog met zijn vrouw. Haar familie woont in dezelfde straat en heeft waarschijnlijk ook veel schade.

We weten nog steeds niet wat we aan zullen treffen behalve wat we op de foto’s zien en ons nog kunnen herinneren van een andere overstroming meer dan 20 jaar terug, toen wij daar zelf nog woonden. We zullen moeten kijken wat er nog te redden valt van de inboedel en andere eigendommen. Alles zal van onder tot boven onder de modder zitten; de muren, het meubilair, boeken, schilderijen, apparatuur, alles!
En daarna met elkaar besluiten wat we moeten doen en welke items we allemaal moeten kopen. Naast de situatie van de bovengenoemde twee gezinnen gaan we ook kijken hoe het is met een bevriende predikant en zijn kerk die midden in een sloppenwijk staat. We hebben al gehoord dat daar het water net onder het plafond van de kerk was gebleven, maar alle omliggende huizen zijn tot het dak ondergedompeld geweest in dit modderige waterbad. 400 gezinnen, alleen al in hun directe omgeving…
still flood after two days sept 28Verder leggen we ook contact tussen de ‘relief-coordinator’ van PCCC (Agapè in de Filippijnen) en GAiN Nederland zodat meer hulp goed georganiseerd kan worden.
We vragen jullie gebed in deze situatie. Voor wijsheid en gezondheid. Voor de emotionele toestand van Jing haar moeder en broer. Bid ook voor de benodigde financiën.
Zodra we meer weten zullen we proberen je via onze website of facebook pagina’s  en/of email meer te laten weten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: