Noodhulp vervolg

oktober 15, 2009

Zondag 11 oktober 2009
Onze eerste week was gevuld met het leegruimen en schoonmaken van het huis van mijn schoonmoeder. Een groot deel van de meubels en kleding, en zo goed als alle boeken en foto’s zijn verloren gegaan in de overstroming. Alles was bedekt met modder en alleen dankzij een hogedrukspuit hebben we binnen korte tijd de hele zaak weer redelijk schoon kunnen krijgen. Vorige zondag zijn Jing haar broer en schoonzus ook aangekomen vanuit New York. Veel is hier afhankelijk van je ‘netwerk’ – de mensen die je kent en die je kunt inschakelen. En gelukkig hebben zowel wij als Jing haar broer veel vrienden en andere connecties. We hebben mensen ingehuurd om te helpen puinruimen. Het fornuis zat vol modder. Alle keukenapparatuur moet worden nagekeken, de tv en twee radios hebben we meteen maar als verloren bestempeld en buiten de poort bij het afval gegooid.
Dat afval ligt nu twee meter hoog op de stoep en straat. De triplex binnenwanden zijn gesloopt en worden vervangen door cement. Bijna alle deuren moeten vervangen worden omdat alles krom getrokken is door het water. En behalve dat moest er gemiddeld 3 cm slib vanuit het huis en de tuin weggesleept worden. Een stuk of vijf mensen zijn er dagenlang mee bezig geweest… Ook de regenwater en ander afvoerpijpen zaten vol modder en moesten ontstopt worden. En dus wordt de afvalbult steeds hoger.
Het nieuws ging deze week al niet meer over typhoon Ketsana (die over Manilla ging) maar nu over de daarop volgende. Die veroorzaakte heel veel verwoesting in de meer noordelijke provincies, vooral omdat deze heel lang boven de Filippijnen bleef hangen. In de bergen waren er landverschuivingen waardoor sommige steden onbereikbaar werden. In de lagere provincies kwamengrote gebieden onder water te staan. Behalve de berichten op tv merken we de gevolgen daarvan  ook hier doordat de groenten niet meer aankomen uit die noordelijke gebieden. En dus gaan de prijzen omhoog…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: