Hulp aan Haiti

januari 20, 2010

Verschillende keren per dag komen er bij mij (Freek) op kantoor nieuwe berichten binnen via e-mail over de situatie in Haïti. En dan niet die algemene nieuwsberichten van de vele journalisten die daar allemaal dezelfde dingen bekijken en becommentariëren. Nee, als communicatie afdeling van Agapè/GAiN worden we steeds op de hoogte gehouden door onze eigen internationale voorpost in Haïti.  Bill Blaney is een noodhulp specialist die met plaatselijke collega’s de boel aan het verkennen en organiseren om systematische hulp te kunnen verlenen. 35 kerken werken samen met GAiN en CCC(Agapè) rond Croix des Bouquets, in een gebied net buiten Port-au-Prince en zijn ondertussen al begonnen met uitdelen van de eerst noodzakelijke dingen (maandag 18/1).

Bill, de GAiN hulpverlener ter plekke zei: “Wat we moeten doen is de nood inventariseren, de kerken mobiliseren en dan de nood gaan lenigen. We willen er voor zorgen dat het evangelie van Jezus Christus zoveel mogelijk door de kerkleden wordt gebracht.  De kerk zichtbaar maken in de ramp, niet alleen door gebed, maar ook en vooral door fysiek voor de mensen te zorgen, zoals Jezus deed.”

Inmiddels is het duidelijk dat er behoefte is aan allerlei zaken: basisvoedsel, schoon water; trauma zorg en training voor trauma consulenten; tenten; veiligheid en zorg voor de getroffenen.

Bij een van de samenwerkende kerken is ook een soort kliniek die niet erg beschadigd is. Dit weekend hoopt een team van medici aan te komen en dan kan er ook veel meer medische hulp gegeven worden. In Nederland zijn we voornamelijk bezig met fondsen werven. Maar vanuit Canada, Amerika en Duitsland zijn al grote hoeveelheden noodrantsoenen en andere hulpgoederen onderweg.

De Verenigde Naties hebben GAiN gevraagd de wederopbouw van de plaats Croix des Bouquets, en de ruim dertig aangrenzende dorpjes, op te pakken. Ook heeft GAiN plannen om samen met het kinderdorp Hart voor Haïti aan de slag te gaan in Port-au-Prince en Léogäne (deze plaats ligt in het episch centrum van de aardbeving en is bijna geheel verwoest). GAiN verwacht binnen enkele weken, zodra de infrastructuur en veiligheid het toestaan, de eerste puinruimteams naar deze gebieden te sturen.

 Met onze eigen ervaringen in de Filippijnen nog vrij vers in het achterhoofd is dit weer een herinnering aan de kracht van de natuur waar wij als mensen maar weinig tegen in te brengen hebben. We kunnen alleen maar reageren…

En voor ons, als gelovigen, is de beste reactie om er mee naar God te gaan (naast het geven van een stukje van onze rijkdom en tijd).

Een collega wees ons op de volgende suggesties die gedaan werden over hoe we kunnen bidden (zie de volgende website voor de originele engelse versie – http://helpresources.net/operationsafe/blog/. Daar staan ze veel uitgebreider).

8 manieren om te bidden voor Haïti

Een oud gezegde luidt: “Wel, we kunnen nu alleen nog maar bidden…” Ik denk dat we gebed beter op een andere manier kunnen benaderen. Bidden moet eerst komen -voordat we ook maar proberen om ‘ons steentje bij te dragen’ kunnen we beter zorgen dat we de ‘echt grote hulptroepen’ hebben aangeroepen…

  1. Bid voor hen die in nood zijn dat de hulp snel zal komen.
  2. Bid voor de hulpverleners – het ervaren van veiligheid, rust, bemoediging midden in deze nachtmerrie en de onafgebroken pijn om hen heen.
  3. Bid voor de gezinnen die het ondenkbare hebben meegemaakt, die zich zorgen maken en/of rouwen over geliefden en tegelijk ook bang zijn voor hun eigen veiligheid.
  4. Bid voor de kinderen die veiligheid en troost nodig hebben, een arm om hen heen en geruststellende woorden (ook al zijn ze fysiek ok).
  5. Bid voor regeringen en autoriteiten, dat de ‘red tape’ – politieke barrières en corruptie zullen verdwijnen en er snel hulp zal worden verleend.
  6. Bid voor de hulpverleningsorganisaties, dat ze de wijsheid en wil zullen hebben om een blijvend verschil te maken in Haïti.
  7. Bid voor mensen om je heen dat ze niet alleen zullen regeren met ‘wat kan er gedaan worden’, maar dat hun hart er echt bij betrokken zal zijn.
  8. Bid voor jezelf dat je echt betrokken mag zijn bij de toestand van deze wereld, niet alleen nu – na een grote ramp – maar ook straks als er alleen maar de normale problemen zijn.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: