Een boormachine van 10 meter hoog

juli 11, 2010

Met de boortoren omhoog

Gisteren hadden we toch plotseling nog de optie om een boorinstallatie te bekijken. Niet echt aan het werk, maar wel werd ie ‘ even’  voor ons opgezet zodat we de werking konden bekijken en foto’s maken. Deze stond op een vierwiel aangedreven vrachtwagen en dit is de kleinste hier van deze soort – een kabelboor. Dat betekent dat een zwaar gewicht m.b.v. een staalkabel steeds opgetrokken wordt en dan weer valt. Daardoor komt er een gat in de grond van ongeveer 20 cm doorsnee. De aarde en vergruisde steen wordt met water vermengd uit het gat gehaald met een ander onderdeel van de boor. Tijdens het boren wordt een buis geplaatst om het gat open te houden. Eerst een van metaal die dan later, als het ondergrondse water is bereikt wordt vervangen door een van plastic. En daar komt dan weer de pompbuis in te hangen waardoor het water naar boven wordt gezogen door de handpomp die boven de grond geplaatst wordt. Op deze manier kan schoon water van ongeveer 50 meter max. uit de grond gehaald worden.
Al met al was het redelijk spectaculair om het ding in werking te zien.

Boor demonstratie

We hadden gisteren een lange dag omdat we ’s morgens een training verzorgden voor de leden van het Jesus filmteam en tijdens de trip naar de boormachine zelf autopech kregen. Dat betekende dus de laatste kilometer lopen en later een hele tijd wachten op vervangend vervoer.

Dat wachten is echter een veel voorkomende situatie hier. Net als in de Filippijnen hebben de mensen hier in Benin ook een heel ander begrip van op tijd komen.  We zouden vanochtend om half negen opgehaald worden om naar de kerk te gaan, maar de auto kwam zeker vijf kwartier later pas aan. Maar ook de dienst begon pas om 20 over tien, dus waren we nog redelijk op tijd. En drie uur lang is anders toch al een hele zit – hoewel de mensen ook vaak staan en dansen tijdens het zingen 🙂

Morgen is het al weer tijd voor de terugreis. ’s Morgens eerste de koffers inchecken en ’s avonds is dan de vlucht. Ook de anderen (Canadese collega’s) vliegen dan terug en dus reizen we tot Parijs samen. Daar scheiden dan onze wegen na een plezierige week van samen optrekken. Ik hoop dinsdagochtend weer in Nederland aan te komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: