Terugkijkend op de Tanzania trip

maart 1, 2011

Officiële opening
Namens het bedrijf  Wolter & Dros gingen Frank en Mirjam Grevers mee om de gesponsorde diepwaterbron te openen. We verrichtten samen onder andere de officiële opening van ‘hun’ pomp die zo’n 2200 mensen van schoon water voorziet. Het was een feestelijke bijeenkomst, compleet met vlag, ballonnen en een interview met de dorpsleiders. Het gesponsorde bedrijf krijgt via foto’s en video te zien wat er gebeurt met hun geld. Voor mijzelf was het waardevol om mee te maken en ideeën op te doen om ook andere bedrijven te benaderen om een put te sponsoren.

Boringen bijwonen
Naast dit officiële deel bezochten we nog andere projecten en waren bij het boren van andere bronnen. Terwijl Frank ergens samen met de boormeester de apparatuur bediende, zei hij: “Het lijkt wel of ik bij de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) werk!” Enkele dagen later hoorden we dat daar ook water was gevonden op iets meer dan veertig meter diepte!

Dichtbij waterhalen
Een andere dag bezochten we een dorp dat een uur rijden van de verharde weg af lag. Om het te bereiken moesten we met onze 4×4 dwars door een rivier. In het dorp aangekomen, bleek dat deze rivier, op 3 á 4 uur loopafstand, de plaats was waar zij voorheen hun water vandaan moesten halen! Gelukkig hebben ze nu een door GAiN geboorde waterbron die de locals een hoop reistijd bespaart. Bovendien is het water uit de bron schoon en veilig om te drinken, in tegenstelling tot het vervuilde rivierwater.

Drukte bij de bron
Die bron wordt gebruikt door 3500 mensen! Dat zijn eigenlijk teveel mensen voor een pomp. Een andere boring in de buurt gaf brak water, wat vaker voorkomt in deze regio. De nationaal coördinator gaf aan dat hij het probleem wilde aanpakken.

Levend water
Een andere ervaring was het meebouwen van een klein kerkje. Onze auto kon het proces wat versnellen door water en golfplaten te halen. De wat oudere predikant was twee jaar geleden begonnen met evangeliseren. De Jezus-film vertoning, een vast onderdeel in de nazorg van GAiN, zorgde voor een groei in zijn gemeente tot vijftig personen! Verscheidene kerkleden hielpen mee met de bouw van de kerk. Prachtig om de impact van het Levend water te zien.

Frank en Mirjam waren onder de indruk van wat ze zagen:
Het was een onvergetelijke ervaring! Wij hebben het als zeer bijzonder ervaren, om met eigen ogen te zien hoe schoon drinkwater zo’n invloed heeft op de levens van mensen. Door de nieuwe bron is er nu genoeg water om te drinken, te wassen en allerlei andere zaken, iets wat voor hen voorheen ondenkbaar was! En dat allemaal door één eenvoudige waterpomp voor 2200 mensen! De reisindrukken komen weer boven als we thuis eenvoudigweg de waterkraan opendraaien. Wat leven we toch in een luxe wereld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: