Water en landbouw

juli 2, 2011

Schoon water heeft een enorme impact op het welzijn van de omgeving. Als GAiN medewerkers de Tanzaniaanse dominee Jeremiah ontmoeten laat hij met trots zijn moestuin en kippenproject zien. Dit eigen initiatief is mogelijk door de onlangs door GAiN Water for Life geslagen diepwaterbron.
In het dorp Mkwajuni staat zijn moestuin er goed bij. Met de oogst van de tuin kon hij zijn eigen gezin en die van gemeenteleden voorzien, ook in het droge seizoen.
Jeremiah: “Het was hier een dorre boel voordat de pomp er kwam. We hadden geen goed water in dit dorp of in de buurt. Voor schoon drinkwater moesten we naar een lager gelegen gebied om water te zoeken.” De inventieve predikant heeft naast de moestuin een schuur gebouwd met momenteel 1100 kippen, die in leven blijven dank zij het aanwezige water. De verkoop van de eieren brengt genoeg op om zijn eigen gezin en de leden van zijn gemeente te onderhouden. Met deze opbrengst konden ze ook een jonge gemeente verderop helpen bij de opstart.
Jeremiah is dankbaar voor de nieuwe waterbron: “Dit is allemaal mogelijk doordat GAiN hier in Mwkajuni deze diepwaterbron heeft verzorgd. Asante sana!”

Maar ook op andere plaatsen zijn dit soort initiatieven te vinden. Bij Mtama Secondary school deden 530 leerlingen mee aan een irrigatie project. Met het water uit de diepwaterbron in hun dorp bevloeiden ze samen hun moestuin. De eigen verbouwde oogst geeft de studenten nu dagelijks nieuwe energie en vitaminen! De impact van het schone water op een dorp gaat zo veel verder dan schoon drinkwater om te drinken. De bevolking gaat ook gezonder eten en het maakt ondernemen via akkerbouw en veeteelt mogelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: