GAiN Water for Life en Onderwijs

augustus 31, 2011

•    Ongeveer 140 miljoen kinderen gaan niet naar school en 80% daarvan woont in Afrika (UNESCO)
•    Vrouwen en meisjes in onderontwikkelde landen hebben gemiddeld drie uur per dag nodig om water te halen (WTN, 2007)
•    Ieder jaar dat een vrouw extra naar school gaat vermeerdert de kans dat haar kinderen overleven met 15% (UNICEF)

Onderwijs is van groot belang, maar voor grote groepen in de derde wereld is het een haast onbereikbaar ideaal. Honderden miljoenen kinderen leven in huizen en dorpen zonder goede voorzieningen zoals schoon water, … faciliteiten en scholen.
En als er al scholen zijn hebben veel van de kinderen geen tijd of te weinig energie om zich te concentreren vanwege het feit dat ze ziek zijn of (vooral de meisjes) mee moeten helpen met water halen en andere huishoudelijke taken.
Het slaan van diepwaterbronnen in de dorpen – en vaak ook bij basisscholen – zorgt er voor dat deze problemen op meerdere manieren verminderd worden.
Doordat het water dichterbij is, en er meer water beschikbaar is, verbetert de gezondheid van alle mensen in het dorp, maar  vooral die van de kinderen. De kinderen hebben daardoor meer energie en tijd om naar school te gaan. Omdat die scholen vaak tussen een aantal dorpjes in liggen wordt daar  een extra bron geslagen zodat ook daar ter plekke de hygiëne verbetert kan worden.
Ook geven we extra hygiëne training op school omdat blijkt dat dat soort info beter verspreidt van de kinderen naar de ouders dan andersom.
Verder worden er vanuit de scholen nog weer andere initiatieven geboren als gevolg van het aanwezige water. Het volgende verhaal is daar een voorbeeld van.

Bij een school in Tanzania zijn de scholieren een moestuin gaan inrichten achter de school. Door het extra water van de pomp te gebruiken voor irrigatie verbouwen ze nu groenten en andere dingen die ze vervolgens op school koken en opeten als deel van hun dagmenu.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: