Schoon water voor de lange termijn

september 12, 2011

Dat bleek eind 2010 van groot belang te zijn voor de bevolking van Noord Benin.
Tijdens een reis langs 27 dorpen bleek 92% van de diepwater bronnen van GAiN nog prima te werken. De twee pompen die niet functioneerden waren kort geleden kapot gegaan en de lokale bevolking had de GAiN teams nog niet gewaarschuwd.
Dennis Fierbach, de Canadese coördinator van het Water for Life project, was hier niet erg verbaasd over. “Ons doel is om goed duurzame bronnen te leveren….”
De sleutel tot dit succes is het verzelfstandigen van de gemeenschap waar de pomp voor geboord is. In ieder dorp wordt een ‘broncomité’ opgericht, een aantal mensen die samen met de dorpsleiding verantwoordelijk zijn voor de bron. Er wordt een klein bedrag geïnd van de mensen die het water gebruiken zodat daardoor kleine reparaties en onderdelen betaald kunnen worden. En het GAiN team laat hun contactgegevens achter voor het geval er grote reparaties nodig zijn.
“Wat we hebben gezien is dat er organisaties geweest zijn die bronnen hebben aangelegd in Afrika en daarna om de een of andere reden weer vertrokken zijn. Wij willen er zeker van zijn dat onze projecten de mensen langdurig verzekeren van schoon en veilig water” legde Dennis uit.
In december 2010 bleek dat streven te werken tijdens een bezoek aan een afgelegen dorp dicht bij de grens van Benin en Nigeria. Het was een diepwater bron die GAiN in november 2007 had geboord maar vanwege de afstand daarna niet meer had kunnen bezoeken. Het oprichten van een broncomité had echter gewerkt. De vrouw die de verantwoordelijkheid droeg voor het vergaren van de bijdrages en het zorgen voor het onderhoud had prima werk verricht en de pomp produceerde nog volop schoon water.

In die laatste maanden van 2010 heeft GAiN het project uitgebreid door ook het rehabiliteren van bronnen die door anderen waren geboord. Veel hiervan hadden afwijkende soorten pompen die door de lokale bevolking niet te onderhouden waren en daarom buiten gebruik waren geraakt.
GAiN inventariseerde,  samen met de regering,  een 20-tal bronnen die ‘gemaakt’ zouden kunnen worden zodat duizenden mensen weer toegang zouden hebben tot het schone water.
Peperkou en Tempegre waren de eerste twee dorpen op de lijst. In beide plaatsen waren de bronnen nog wel goed maar de pompen kapot. De GAiN teams installeerden een nieuw betonnen platvorm en een nieuwe standaard pomp. Na de bron doorgespoeld te hebben zodat er weer schoon en veilig water uitkwam trainde GAiN ook in deze dorpen broncomité’s zodat ze het onderhoud in eigen beheer konden doen. Ook werden er hygiëne en sanitatie-trainingen verzorgd…

Tot deze zomer heeft GAiN Water for Life al 200 diepwaterbronnen geboord in Benin en meer dan 400 in de drie landen waar we nu werken samen. Dat betekent schoon en veilig water en een beter leven voor 400.000 mensen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: