Hygiëne training

oktober 25, 2011

“Het was geweldig om te zien en horen hoe de dorpelingen reageerden op de dingen die Alfonse (de trainer) zei.  Het was aan hun gezicht te zien dat ze helemaal betrokken waren bij  wat er werd uitgelegd.”  Dit was de opgetogen reactie van een bezoekende collega die een hygiënetraining meemaakte.
Tegelijk met het  opleveren van iedere nieuwe diepwaterbron in Afrika krijgen de dorpelingen ook een hygiënetraining.  Er wordt gesproken over de aanwezigheid van bacterien, waar die zitten en hoe je ze het beste kunt vermijden. Over het belang van het schoon houden van dit water dat schoon uit de put komt. Over het belang van het schoonhouden van de kinderen. En het geheel – met illustraties op posters – gaat gepaard met veel commentaar en gediscussieer.

Deze hygiene training hoort bij de standaard nazorg die GAiN geeft rond ieder project. Die bestaat, naast de hygiënetraining, ook uit een praktische opleiding voor enkele personen in het onderhouden van de pomp en de organisatie van het gebruik ervan. Ieder dorp stelt een aantal mensen aan die met elkaar verantwoordelijk zijn voor het blijven draaien van de pomp. Daarvoor mogen ze een klein bedrag innen van de dorpelingen (die met elkaar beslissen hoeveel) zodat reparaties aan de installatie uit ‘eigen zak’ betaald kunnen worden en het dorp dus niet afhankelijk is van GAiN of anderen.  Natuurlijk blijven de GAiN medewerkers ook contact houden met de dorpen waar ze geweest zijn en ze springen bij als er hulp nodig is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: