Samenwerken in de gezamenlijke opdracht… (1)

januari 18, 2012

De noodzaak van gebed
In onze laatste vriendenbrief schreef ik over Prosper, een Voodo priester die tot geloof kwam.  Toen ik (Freek) enige tijd geleden in Benin, Afrika, was zag ik daar met eigen ogen hoe de Voodoo religie verwoven is met het dagelijks leven van de mensen. Veel van de dorpen hebben tempels en overal zie je kleine altaren. Bij de huizen, langs de weg… Maar de mensen zijn niet gelukkig. Er heerst een sfeer van wantrouwen en angst.

De honderdste diepwaterbron in Benin werd geboord in het dorp Adjarra Hounve, een plaatsje met rond de 700 inwoners.  Na de oplevering van deze bron werd de hygiëne- en sanitatietraining gedaan en ook werd de Jezusfilm vertoond waardoor tientallen mensen tot geloof kwamen.
En ook Adjarra Hounve lag zwaar onder de invloed van de Voodoo religie.  De jonge christenen ondervonden veel tegenstand, maar ze bleven volhouden.
Daniël was een van deze moedige gelovigen die besloot met een vriend, Prosper, te gaan praten en die besloot zijn leven ook toe te wijden aan God. Dat werd hem echter niet in dank afgenomen. Prosper was namelijk een toverdokter die in het verleden had gemoord en ook mee had gedaan met de aanvallen op de christenen in het dorp. De groep waar hij bij hoorde dreigde hem te doden. De predikant die mee had geholpen de nieuwe kerk te stichten stuurde een paar mannen om met hem te bidden. Achteraf vertelde Prosper dat, terwijl ze daarmee bezig waren, hij zijn bovennatuurlijke gave van toekomstvoorspellen was kwijtgeraakt. Twee weken later vernietigde Prosper al de attributen en afgoden die bij zijn functie als Voodoo toverdokter hoorden.

Mede door het zichtbare getuigenis van de combinatie van schoon en gezond water en het ‘levende’ water komen er veel mensen tot geloof. Ze worden lichamelijk gezonder, maar ze veranderen ook van binnen. Hun levensstijl verandert. Hun relatie met hun gezin verandert.

De geestelijke nazorg is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van GAiN Water for Life. We zorgen niet alleen voor schoon en veilig water, maar bieden de mensen ook het ‘levende water’ aan. Dit gaat in samenwerking met de al bestaande lokale kerken waar christenen toegerust worden in het gebruik van eenvoudig gespreksgroepmateriaal om de nazorg te doen na het vertonen van de film ‘Jesus’.  Vele honderden mensen komen tot geloof en ieder jaar komen er tientallen kerken bij. Maar in die landen waar de Islam en de Voodoo religies sterk vertegenwoordigd zijn is het niet gemakkelijk om als christen geestelijk te groeien. De geestelijke strijd is daar duidelijk merkbaar.

Ik wil jullie daarom vragen te bidden.
•    Bid voor de Afrikaanse medewerkers die dag in, dag uit bezig zijn met het lichamelijk zware werk om water te vinden voor hun landgenoten, maar ook tegelijkertijd bezig zijn met deze geestelijke strijd.
•    Bid voor de mensen die door deze bediening tot geloof komen, dat ze mogen groeien in hun kennis van Gods woord en onderscheid leren maken tussen goed en kwaad in die wirwar van religieuze regels.
•    Bid voor de meewerkende kerken, dat die mensen vrij kunnen maken om die nazorgstudies te leiden.
•    Bid voor ons als westerse medewerkers, dat wij inzicht zullen hebben hoe we onze bediening het beste kunnen uitoefenen. Dat we hier in Nederland steeds weer nieuwe ideeën en contacten zullen krijgen waardoor we het mogelijk wordt dat het werk in Afrika door kan gaan en uitgebreid kan worden.

Advertenties

2 Reacties to “Samenwerken in de gezamenlijke opdracht… (1)”

  1. Anneke Bor Says:

    Ha Freek,
    Hoe verplaats ik dit nu naar Facebook? Of ga je dat zelf doen?
    De moeite waard!

  2. ja:ro Says:

    Goed stuk Freek, waarin een waterput het strijdtoneel is tussen het rijk van de duisternis en het rijk van het licht. Gelukkig mogen we weten dat God overwinnaar is!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: