De mens is waardevol

november 1, 2012

Mijn motivatie om mensen te helpen

Wat kost een bankbiljet? Dat is misschien moeilijker te zeggen dan je in eerste instantie zou denken.
Een bankbiljet is een stuk bedrukt papier, en gewoon papier kost bijna niets. Maar een bankbiljet is geen gewoon papier. Het is een combinatie van katoen en papiervezels met allerlei veiligheidsmaatregelen erin verwerkt. Watermerk, speciale inkt, een reliëf en nog een aantal andere. En de Europese Centrale Bank zegt dat de productiekosten van een bankbiljet iets onder de tien eurocent ligt.
Maar waarom staat er dan een heel andere waarde op? Dat komt door de afspraken die er over gemaakt zijn. Vroeger was de afspraak dat ieder bankbiljet een bepaalde hoeveelheid goud vertegenwoordigde, maar nu is het een theoretische waarde. De totale hoeveelheid aan Euro bankbiljetten is een bijna astronomisch bedrag van 896.409.942.000 euro, bijna 900 miljard waard.

Maar genoeg over de waarde van papier. Een belangrijkere vraag is: hoeveel is een mens waard?
En net als bij een bankbiljet is dat ook maar net afhankelijk van hoe je dat bekijkt.
Puur als een hoeveelheid grondstoffen, water, koolstof, ijzer etc. lopen de schattingen uiteen van €1,- tot ongeveer €5,-. Dat valt dus nog al tegen…
Als je de mens bekijkt als ‘een wat meer ontwikkeld dier’ (niet mijn keuze) kom je al een stuk hoger uit. Een melkkoe kost toch al gauw zo’n €1000,- en voor een beetje paard moet je wel rekenen op rond de €10.000,-

Maar mensen verkopen we niet (meer) in deze westerse wereld – behalve voetbalspelers, maar die kosten dan meteen ook weer miljoenen. Wij mensen bepalen de waarde van iets op basis van economische belangen. Die economische waarde van mensen varieert heel sterk met de opleiding en functie die de persoon heeft. Het loon en het aantal jaren tot zijn/haar pensionering bepalen voor verzekeringen in zekere zin de waarde van die persoon.
Hoewel menselijke organen en andere lichaamsdelen niet legaal te koop zijn, zijn er wel onderzoeken gedaan om te schatten wat de totale kostprijs daar van zou zijn. En dan komen ze op een bedrag van rond de 45 miljoen dollar uit.

Maar als christen kijk ik, net als bij de waarde van geld,  liever naar de intrinsieke waarde die – door God – van buiten af is bepaald voor een menselijk leven. En die is onbeschrijfelijk hoog, niet door mensen te betalen op wat voor manier dan ook. Alleen op grond van die – extern bepaalde –  waarde zijn alle mensen gelijk. En dit geldt voor alle mensen, waar dan ook ter wereld, ongeacht afstamming, achtergrond, religie of wat dan ook.
Voor mij is dit al heel veel jaren een reden om betrokken te zijn bij ontwikkelingshulp.

In de meeste, zo niet alle oude beschavingen, inclusief de Griekse en Romeinse rijken werd er geen waarde gehecht aan een mensenleven. Slavernij, misbruik van vrouwen en het doden van ongewenste kinderen waren de normale gang van zaken. Onderwijs was alleen voor de rijken en belangrijken en de massa’s werden voor een groot deel van de geschiedenis onwetend gehouden. De waarde van het gezinsleven was minimaal. Aangezien individuele levens geen betekenis hadden, was er geen reden voor sociale verantwoordelijkheid. De enige reden waarom de rijken iets voor de armen zouden doen was om er voor te zorgen dat ze niet in opstand kwamen.
Maar de waarde die God bepaald heeft voor een leven maakt hulp aan anderen zinvol en belangrijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: