Een traumatisch verhaal

februari 11, 2013

door GAiN Water for Life collega Tim Lee

Het kostte ons acht uur rijden met de auto om dit dorp Goro Bani te bereiken, waar we eerder een diepwaterbron geslagen was. Toen we aankwamen werd dat door de bewoners gevierd met dansen, zingen en een toespraak van de dorpsoudste. Het was duidelijk dat iedereen erg dankbaar was.
We spraken met één van de meest enthousiaste danseressen, Corimoo. Ze vertelde dat zij geloofde dat de nieuwe diepwaterbron in hun dorp gekomen was vanwege haar dochter. We hoorden dat de vrouwen voorheen een spoorweg en een snelweg over moesten steken om (vies) water te halen uit het moeras, een gevaarlijk karweitje.
En toen vertelde ze haar verhaal:corimoo
Voordat GAiN de bron in haar dorp boorde, gingen zij en haar dochter midden in de nacht op weg om water te halen. Zelfs op die tijd moesten ze in de rij wachten omdat het water slechts langzaam opborrelde in het gat dat er was. Eindelijk had ze haar eerste emmer gevuld en stuurde haar dochter daarmee naar huis. Op die manier kon die dan nog weer met de geleegde emmer terugkomen om zo nog wat extra water te krijgen. Haar dochter kwam echter nooit bij het huis aan omdat ze op de snelweg werd aangereden en stierf. Zo was een jong leven plotseling afgelopen.

Nu staat de nieuwe pomp letterlijk midden in het dorp van Corimoo. Ze hoeven maar een paar meter te lopen om meer dan genoeg schoon en gezond water te krijgen. Het scheelt ook heel veel tijd… Corimoo vertelde me dat ze er geen woorden voor had, zo blij was ze met deze diepwaterbron van GAiN. En om je de waarheid te zeggen… dat was ook niet nodig. Ik voelde het, zonder woorden en dat was genoeg om de tranen in mijn ogen te voelen.
Water betekent zo veel hier. Water betekent veiligheid; het betekent waardigheid; het betekent gezondheid. Zoals ze hier in Afrika zeggen: Water is leven!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: