Vechten voor verandering

juni 18, 2016

“We voelen ons veel beter nu, omdat dit water schoon is; het voelt  goed als we dit drinken”.   
Cyprienne vertelde ons vol vuur en enthousiasme over de veranderingen die het schone water hadden gebracht in het dorp.

De diverse trainingen die onderdeel waren van de nazorg hadden mensen hun gedrag beïnvloed; of het nu was dat ze meer op de hygiëne letten of dat de mannen meer zorg gaven aan vrouw en kinderen. 

Toen we haar vroegen of ze wist wie de mensen in het dorp waren die de gezondheid in het dorp promootten, merkten we al snel dat Cyprienne zelf een van die voorvechtsters was. Een van hen die de anderen wezen op hun gedrag en hen herinnerden aan wat de trainingen hen hadden geleerd over gezondheid en hygiëne.

Terwijl ze alles wat ze zich van de training kon herinneren opnoemde vertelde Cyprienne ons dat die de levens van veel mensen had veranderd. Het had haar ook veranderd in een voorvechtster voor verbetering. “Je moet schoon leven, “ is wat ze zichzelf en haar buren steeds voor houdt, hen herinnerend aan wat ze geleerd hebben.

Ze vertelde over hoe ze, met het geld dat ze samen hadden gespaard door de opbrengsten van het waterverbruik, gemeenschappelijke projecten konden betalen, o.a. het bouwen van latrines.

Tot grote vreugde van Cyprienne is er een einde gekomen aan het fysieke lijden dat er zo lang was. Het verschil voor en na het slaan van een waterbron is groot. Nu spreekt ze met hoop over de verdere ontwikkeling van haar dorpsgemeenschap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: