Waar haal jij je water?

80% van alle ziekte en sterfte onder kinderen in ontwikkelingslanden komt door vervuild drinkwater en niet aan een gebrek aan voedsel of medicijnen.
Iedere 20 seconden sterft er kind door een ziekte als gevolg van het drinken van vervuild drinkwater.(1)   Het schone water bevindt zich echter vaak maar enkele tientallen meters onder de grond. Probleem is dat men in de meeste gebieden niet beschikt over het juiste materieel om dit water te bereiken en te benutten.

GAiN Water for Life Actieplan
Het GAiN Water for Life project kan deze crisis afwenden door een agressieve strategie voor het boren van bronnen. Hiermee worden niet alleen levens gered, maar ook wordt de locale economie gestimuleerd, omdat hiermee irrigatie kan worden bedreven en het vee te drinken kan worden gegeven. Het is een relatief eenvoudige en effectieve oplossing voor het leven.
De GAiN Water for Life bronnen zorgen voor een structurele verbetering van de kwaliteit van al het leven in de omgeving. Niet alleen wordt de sterfte terug gedrongen, maar er gaat ook een sterk getuigenis van uit. Het laat iets zien van het medeleven en de inzet om de minder bedeelden te helpen.  Door deze inzet kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de gemeenschap wordt geholpen, ook op psychisch en spiritueel niveau.
De bron wordt na voltooiing overgedragen aan de leiders van de plaatselijke bevolking en er wordt een groep beheerders gekozen die de pomp onderhoudt en er voor zorg draagt dat iedereen voor een draagbare vergoeding altijd schoon en veilig water kan halen. De vergoeding wordt gebruikt voor het onderhoud van de pomp zodat de werking langdurig gegarandeerd blijft.

Project kosten
In samenwerking met plaatselijke christenen en organisaties hebben we de mogelijkheden om projecten op te zetten in diverse landen in Afrika. Al die landen hebben vele honderden dorpen die dringend schoon water nodig hebben. Per bron zijn de kosten ongeveer € 7500,- (details verschillen per land en regio vanwege de geografische situatie). Dat is inclusief alle kosten van lonen van plaatselijke werkers, training van dorpelingen en nazorg/onderhoud.
Dat is minder dan € 10,- per inwoner en genoeg om hen voor meer dan 10 jaar van schoon water te voorzien!

Verwachte positieven resultaten
Per bron kunnen ongeveer 1000 personen voorzien worden van schoon water. Afhankelijk van de locatie van de vorige plaats waar water werd gehaald (soms uren lopen van het dorp) is er een meervoudig resultaat. De mensen worden gezonder door het schone water en zij hebben meer tijd om te besteden aan scholing en landbouw. Deze landbouw wordt ook gestimuleerd door de mogelijkheid om te irrigeren met betere producten als gevolg. Dit leidt weer tot een betere gezondheid en meer inkomen. Dit in combinatie met medische hulp (door samenwerkende lokale artsen en bezoekende teams), het hygiëneonderwijs en de andere (geestelijke) activiteiten leveren een langdurig resultaat met positieve invloed op het totale leven van de bevolking van het dorp en de omgeving.

Samenwerking
In de diverse landen waar GAiN naar water aan het boren is gaat dit in samenwerking met onze Canadese zusterorganisatie en met de nationale regering en de plaatselijke leiders. De regering zorgt voor de geologische vooronderzoeken en het achteraf controleren van de veiligheid van het gevonden water. De plaatselijke leiders zijn betrokken bij het kiezen van de precieze locatie en zorgen voor mensen die achteraf de verantwoording krijgen voor het beheer en onderhoud van de pomp.
In de afgelopen jaren hebben we al meer dan 1260 bronnen geboord! En iedere maand komen er 8 – 10 nieuwe bronnen bij. Dat betekent dus schoon en gezond, levensveranderend water voor bijna 10.000 mensen extra per maand!


Wilt u meehelpen? Geven?

Voor dit project kan dat op verschillende – gemakkelijke – manieren!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: